Het begin

spannend

De geboorte van zijn eerste kind inspireerde Nederlands kunstenaar Felix Albers in 2014 tot de omarming op het schaakbord. Ontstaan vanuit het gevoel dat het schaakspel gespeeld kan worden om vrede, vriendschap en samenwerking uit te drukken, ontwierp Felix een spel waarbij de schaakstukken niet geslagen worden, maar omarmen.

Boodschap

bedachtzaam

Zo kan hij samen met zijn zoon schaken en hem tegelijkertijd een liefdevolle benadering en bedachtzame boodschap doormiddel van het spel des levens bijbrengen. Felix hoopt spelenderwijs zijn zoon essentiële levenslessen mee te geven en te leren om krachten te bundelen en om op zoek te gaan naar vrede en harmonie in een wereld waarin teveel conflict en misverstanden bestaan.

Balans

De Paco Sako stukken die hun armen hebben geopend voor de andere kant, hebben een levendige draai mee gekregen alsof ze dansend over het bord swieren. Daarbij rijsen de stukken op vanuit het Jin jang symbol wat aan de onderkant van het design te vinden is wanneer twee stukken met elkaar verbonden zijn. Tijdens het ontwerp is er rekening gehouden met balans en schoonheid.

In de zomer van 2017 kwam het spel op de markt en ontving het vrijwel direct een Pax vredes award. Een jaar later, in 2018, werd het spel genomineerd voor Speelgoed van het Jaar én de Nederlandse spellenprijs. In 2019 zijn de eerste Paco Sako clubs in oprichting en hebben meerdere scholen dit wonderlijke spel omarmd.

Nu staat Paco Sako voor de boeiende uitdaging de educatieve kant en mogelijkheden van het spel uit te diepen. Zowel het speltechnische gedeelte, doormiddel van puzzels, clubs, toernooien, spelstrategie enz., als de filosofisch educatieve kant doormiddel van ondermeer themalessen. Daarnaast denkt Paco Sako er altijd aan het gevoel van het spel goed tot zijn recht te laten komen.