Het begin

spannend

Nederlands kunstenaar Felix Albers ontwierp een nieuw spel waarbij de schaakstukken elkaar niet slaan, maar omarmen. De geboorte van zijn zoon inspireerde hem tot die omarming.

Boodschap

bedachtzaam

Nu kan men schaken en tegelijkertijd een liefdevolle verhaal overbrengen. Spelenderwijs wil de kunstenaar levenslessen meegeven. Om bijvoorbeeld krachten te bundelen en op zoek te gaan naar vrede en harmonie in de wereld.

Balans

Schoonheid

De Paco Ŝako stukken hebben hun armen geopend en dansen als het ware over het schaakbord.  Tijdens het ontwerp is er rekening gehouden met balans en schoonheid. Alle stukken kunnen elkaar omarmen.

Awards

erkenning

In de zomer van 2017 kwam het spel op de markt en ontving het de Pax vredes award. Een jaar later werd het spel genomineerd voor Speelgoed van het Jaar én de Nederlandse Spellenprijs. 

Toekomst

ontwikkeling

Nu staat Paco Ŝako voor de boeiende uitdaging de educatieve kant van het spel te ontwikkelen. Zowel het speltechnische gedeelte met puzzels, clubs en toernooien als de artistieke en educatieve kant met themalessen en kunstuitingen.